The snailhouse team

Projekt Snailhouse drivs av Arkitekt Michael Donalds Ab med kontor i Mariehamn på Åland. Tag kontakt, vi vill gärna höra din åsikt!

Arkitekt Michael Donalds Ab
info@snailhouse.ax

Gå med i vårt projekt eller följ oss

Projektet kommer att leva vidare efter utställningen och uppdateras kontinuerligt.

ARKITEKT MICHAEL DONALDS AB

Michael Donalds, arkitekt SAFA:

Jag driver ett litet arkitektkontor på en ö i Östersjön. Varje dag åker jag till kontoret för att jobba tillsammans med mina kollegor som, liksom jag själv, är migranter. Jag tänker ibland tillbaka på våra samtal och minns saker som vi pratat om – vad människor från Palermo skulle tycka om ålänningarnas förkärlek för att bo ensligt ute i skogen. Om vikten av att alltid tänka positivt. Och om Rwandas natursköna huvudstad Kigali där många restaurangägare väljer att bygga murar mot utsikten.
Mer än en gång har jag slagits av hur våra olika bakgrunder slår igenom och hur detta ofta kan hjälpa mig att se saker på ett lite nytt sätt.

NIPÅ, Nordiska Institutet på Åland

Jacob Mangwana Haagendal, direktör

Jeg arbejder som direktør på NIPÅ, den mindste af de 5 nordiske kulturinstitutioner. Vi har i samarbejde med Mångkulturella Föreningen på Åland skabt Welcome Home, om alverdens ålændinge og om hvorfor man bosætter sig her i dette lille, idylliske og beskyttede ø-rige. Da vi lavede udstillingen i 2013 var det en smuk historie om det, at skabe sig et hjem langt fra ens fødeland og ens egen kultur. I dag, mere end 2 år efter vi skabte den første udstilling, er temaet mere aktuelt end nogensinde. Denne udstilling er ikke bare en fortælling om at immigrere men i høj grad om hvordan vi sammen konstruerer et meningsfuld liv og hinanden de bedste muligheder for at skabe et hjem langt væk hjemmefra.
Michael Donalds geniale snailhouse idé kombineret med Welcome Home udstillingen og bogen skaber en lysende og moderne fortælling om hvor vigtigt det er at være medejer af sin nutid og fremtid og om at deltage i sin eget liv. Efter min mening er Snailhouse Welcome Home netop fortællingen om den forankring, der kan løse de essentielle udfordringer vi står overfor i vores moderne verden.

APRIL KOMMUNIKATION

Pernilla Weckman, vd

Det var självklart för oss att vara med som en del av The Snailhouse Team och bistå med vår kompetens när en samarbetspartner får äran att ställa ut under Biennalen i Venedig. Den grundidé som Arkitektbyrå Michael Donalds har inspirerar oss och får kreativiteten att flöda hos alla på hela byrån. Energi skapas och vägar möts.

JEREMIC PHOTOGRAPHY

Jeremic Slavoljub, fotograf och filmare

Vi har alla ett behov av att ibland koppla av från stressen i våra hektiska vardagsliv, men av någon orsak är vi dåliga på att göra det. När min familj och jag flyttade till Åland sökte vi efter en fridfull och lugn plats, och det var precis det vi hittade. Att färdas genom det vackra landskapet hjälpte mej att komma i kontakt med naturen igen, och att finna den ro som jag sökte efter. Det var detta som inspirerade mej att göra denna enkla film som visar skönheten och lugnet som finns omkring oss, och som vi så ofta tar för givet. Jag hoppas att mitt verk ska kunna få människor att stanna till för ett ögonblick och njuta av de ögonblick av skönhet och frid som Åland erbjuder dem.

Snailhouse friends